Aangesloten bij:

NVRG  nvpa simpeler

RBCZeft

Scag

 

Systeemtherapie voor echtparen

Investeren in elkaar

Zelfs in goede relaties zitten knelpunten. Door de jachtige maatschappij en de vele zaken die onze aandacht vragen nemen partners (te) weinig tijd om met elkaar te praten, of samen leuke dingen te doen. We hebben vaak niet door dat een goede relatie niet vanzelfsprekend is, maar dat je in elkaar moet investeren. Daarbij hebben verschillende mensen verschillende ‘talen van liefde’; goede communicatie tussen partners is wel een basisvereiste. Soms lijkt een relatie prima, maar door een incident of verandering van de situatie blijkt deze opeens minder hecht en goed te zijn dan gedacht. Door de jaren heen kunnen er patronen zijn gegroeid die opeens in de weg blijken te zitten.

Communiceren, leren, accepteren

In echtparentherapie is communicatie vaak een belangrijk onderdeel, maar je gaat ook weer kijken naar hoe je met elkaar omgaat, en hoe je dat kunt verbeteren. Bij echtparentherapie kom je samen. Beiden zijn immers een onderdeel van de relatie. In therapie wordt er gekeken over jullie aandeel in de relatie èn over hoe je beter met jezelf en de ander om kunt gaan. Er staat nadrukkelijk niet: “en hoe u uw partner kunt veranderen” want dat werkt niet; jouw houding en gedrag heeft natuurlijk invloed op de ander en je kunt het begin van een verandering op gang brengen.

Therapie is ook goed als je merkt dat het vaak goed gaat maar soms ineens even niet meer. Door iets wat de ander zegt of doet, word je boos, bang, verdrietig of telerugesteld. Het lukt jullie samen niet om eruit te komen. Wacht niet te lang, vraag hulp. Hoe eerder je de problemen aanpakt, hoe makkelijker deze te overwinnen zijn.